Kategórie
Aktivity Blog News

Intebold Festival 2024 na vlnách Dunaja

Intebold Festival 2024 sa uskutočnil na lodi Sundeck na Tyršovom nábreží v Bratislave minulý týždeň, dňa 26. septembra. Jeho hlavným zameraním bola udržateľnosť a inovácie v interiérovom dizajne.

Celodenná konferencia privítala návštevníkov zo Slovenska aj zahraničia, ktorí si pochvaľovali pestrosť tém, zaujímavých prednášajúcich a príjemnú atmosféru.

Diskusiu viedol Miroslav Debnár, dizajnér a pedagóg VŠVU s dizajnérom Michalom Staškom, Tomášom Keresteszim z Dublino a Róbertom Naništom zo Štúdia svetla, foto Šimon Lupták

Medzi najväčšie lákadlá patrili diskusie o spolupráci dizajnérov s výrobcami, ale aj živé a interaktívne vystúpenia spíkrov ako Michala Adamíka, ktorý zaujal prepojením technológie robotických rúk s umením či Annette Brunner, ktorá vynikla svojským autentickým prednesom k publiku.

Najproduktívnejší súčasný dizajnér Michal Staško predstavil svoje nové produkty ako inovatívne svietidlo a kolekciu sedacieho nábytku s doplnkami, ktoré vznikli v spolupráci s lokálnymi firmami ako Lumology a Dublino.

Mauro Brigham prednáša o svojej úspešnej a medzinárodne oceňovanej kreatívnej tvorbe, foto Šimon Lupták

Na festivale očarili aj ďalší spíkri prednáškami o svojej tvorbe ako Peter Fritsch, Mauro Brigham a Robert Farrugia. Svoje poznanie a metódy jednoducho aplikovateľné v interiérovom odvetví predstavili Norbert Lojko, Michal Matloň, Mikoláš Voborský a Marek Kogan.

Špeciálnu atmosféru eventu dodalo krásne slnečné počasie a prostredie, ktoré umocnilo zážitok z networkingu a relaxu na vlnách Dunaja. Počas celého dňa boli k dispozícii kvalitné a chutné jedlá, ktoré doplnili spokojnosť návštevníkov a charakter festivalu.

Chutné a rôznorodé raňajky, obed aj neskorá večera náramne potešili návštevníkov, foto Šimon Lupták

Vrcholom večera bolo slávnostné vyhlásenie víťazov prestížnej súťaže Intebold Awards za najlepšie slovenské interiéry. Ocenení autori mali dôvod na oslavu, no zábava na lodi nabrala nečakaný spád, keď sa pri zníženom osvetlení vytvorila atmosféra, ktorá vyburcovala kreativitu aj dobrú náladu. 

Účastníci si užili spontánny networking v tajomnej tme, pričom napätie medzi finalistami stúpalo. Slávnostné vyhlásenie víťazov vyústilo do magického momentu s nádherným výhľadom na osvetlenú Bratislavu. Viac festivalových fotiek od Šimona Luptáka je možné vzhliadnuť na webovej stránke Intebold.

Rumi Quartet spríjemnil atmosféru pred vyhlásením cien, foto Šimon Lupták

Na druhý deň mali vybraní návštevníci možnosť zúčastniť sa na exkluzívnej, do februára 2025 vypredanej, prehliadke historickej budovy Slovenského národného divadla s odborným výkladom od herca a milovníka starého mesta Ludwiga Bagina.

Nižšie nájdete víťazov Intebold Awards 2024 v 5 kategóriách vrátane študentskej. Odovzdali sme Cenu verejnosti. Porota v zložení Annette Brunner(DE), Nora Vranová(SK), Mauro Brigham(BE) a Robert Faruggia(MT) sa rozhodla udeliť aj špeciálnu Zaslúžilú cenu poroty.

Ocenení Cenou verejnosti s Igorom Lichým z ITB Development, foto Šimon Lupták

Do poroty sme prvýkrát prizvali aj špecialistov na priestorovú akustiku, Mateja Žáka z AkuDesign a na osvetlenie, Roberta Naništu zo Štúdia svetla.

Matej Žák, konzultant na akustiku, sa po skončení festivalu vyjadril k hodnoteniu interiérov súťaže Intebold Awards: „V zmysle požiadaviek klientov, ktorým viac a viac záleží na kvalite vnútorného prostredia, teda akustickom komforte, sme vykonali obhliadku a hodnotenie 12 priestorov. Vo všetkých priestoroch sa ukázalo, že akustika zatiaľ nemá dostatočné zastúpenie v tímoch architektov, no povedomie o jej dôležitosti rastie. Očakávame, že v budúcich rokoch dôjde k výraznému zlepšeniu podmienok.“

Robert Naništa, odborník na osvetlenie, zdôraznil kľúčovú rolu svetelných technológií v interiéroch a spoluprácu s odborníkmi: „Osvetlenie v interiéri výrazne ovplyvňuje, ako sa budeme cítiť. Súčasné technológie nám umožňujú vytvárať ideálne svetelné podmienky pri správnom využití. Kľúčová je spolupráca dizajnérov a architektov s odborníkmi na osvetlenie, aby sa zohľadnili potreby kvalitného a zdravého osvetlenia interiéru.“

Návštevníci festivalu zažili aj úsmevné chvíle, foto Šimon Lupták

Kategória BÝVANIE

Hodnotenie poroty – Porota vyzdvihla, že nová dispozícia stavia vedľa seba otvorené a plynulé obytné priestory s intímnejšími, uzavretými miestnosťami. Tieto doplnky nielen zvyšujú funkčnosť, ale tiež výrazne obohacujú celkový zážitok z bývania.

Pozornosť venovaná detailom je evidentná v celom projekte, najmä vo výborných, na mieru vyrobených prvkoch, ako je knižničný regálový systém. Dizajnéri boli dôslední pri výbere nových materiálov, aby nastal súlad s historickým kontextom budovy.

Víťaz kategórie Bývanie

BYT S TERASOU

What Architects.

Tomáš Krištek, Ondrej Kurek, Mária Šebová, Mária Vaňurová

foto Jakub Čaprnka

Kategória PRACOVISKO

Hodnotenie poroty – Porota ocenila projekt adaptívneho znovuvyužitia opusteného priestoru ako skvelý príklad efektívneho prístupu k transformácii priestoru. Jednoduchý a priamočiary, no pritom invenčný dizajn sa dokonale hodí pre architektonické štúdio, čím sa vytvára funkčné a estetické prostredie.

Koncept osvetlenia a biofília bol taktiež pozoruhodným aspektom, ktorý obohacuje interiér o prírodné prvky a zlepšuje pohodu užívateľov. Zeleň aj hodnotné prirodzené osvetlenie vytvárajú príjemnú atmosféru, ktorá podporuje kreativitu a produktivitu.

Víťaz kategórie Pracovisko

KREATÍVNY ATELIÉR

Abrama architekti

Marek Abramovič

foto Pavel Kudiváni

Kategória HOTELY A REŠTAURÁCIE

Hodnotenie poroty – Porota s nadšením hodnotila projekt zmrzlinárne za jedinečný prístup k dizajnu, ktorý spojuje viaceré nezvyčajné motívy do jedného celistvého umeleckého diela. Tento originálny koncept vytvára harmonické spojenie rôznych prvkov, ktoré obohacujú atmosféru priestoru. 

Kvalita remeselného spracovania je na vysokej úrovni, pričom dôraz na detaily sa prejavuje vo všetkých aspektoch dizajnu. Od výberu materiálov po precízne dokončenie každého prvku, tento projekt jasne dokazuje svoju estetickú hodnotu.

Porota ocenila provokatívnu atmosféru priestoru, ktorá vyvoláva zvedavosť a láka okoloidúcich. Zaujímavé dizajnové prvky a farebné kombinácie prispievajú k jedinečnej identite zmrzlinárne.

Víťaz kategórie Hotely a reštaurácie

MIMÓZA

GRAU architekti

Andrej Olah, Filip Marčák, Matej Kurajda, Alexandra Májska

foto Matej Hakár

Kategória INŠTITÚCIE, OBCHODY A INŠTALÁCIE

Hodnotenie poroty – Porota bola ohromená projektom pre jeho súčasný dizajn, ktorý bol vytvorený s minimálnym rozpočtom a efektívnym využitím materiálov a zdrojov. Koncept úspešne integroval funkčnosť a inovácie. 

Kľúčové dizajnové prvky, ako zakrivená lampa a odvážne farebné kontrasty kráľovskej modrej a svetloružovej, definovali priestor. Ťažké závesy a ľahké kožené stoličky dopĺňali estetiku. Závesy boli použité na zónovanie priestoru, čo poskytlo flexibilitu a pocit priestrannosti.

Materiály boli zvolené s ohľadom na udržateľnosť, pričom textilné steny a jediné zdroje osvetlenia prispeli k minimalistickému, no pôsobivému dizajnu.

Víťaz kategórie Inštitúcie, obchody a inštalácie

CURLY LAB – KADERNÍCTVO PRE KUČERAVÉ VLASY

GRESLING ateliér

Martin Bujna, Tomáš Brbúch, Lukáš Bím, František Dorko

foto Matej Hakár

Kategória ŠTUDENT/-KA

Hodnotenie poroty – Projekt ponúka kreatívne riešenie na oživenie opustených priestorov prostredníctvom modulárnych konštrukcií, ktoré umožňujú dočasné verejné využitie a zároveň zachovávajú kultúrnu a historickú hodnotu. 

Tento prístup nielenže prispieva k regenerácii zabudnutých miest, ale aj podporuje komunitu, ktorá má možnosť interagovať s novým priestorom a zapojiť sa do jeho využívania. Študentka týmto projektom zdôrazňuje význam udržateľného rozvoja a adaptácie existujúcich budov na moderné potreby.

Víťaz kategórie Študent/-ka

(NE)ZABUDNUTÉ PRIESTORY NA ÚZEMÍ VYSOKÝCH TATIER

Mgr. art. Anna Božiková

Gestori Mgr. art. Michaela Bujňáková, PhD., Ing. arch. Tomáš Boroš, ArtD.

Technická univerzita v Košiciach, Fakulta umení

Vizualizácia Anna Božiková

ZASLÚŽILÉ OCENENIE POROTY

Hodnotenie poroty – Tento projekt je skvelým príkladom toho, ako sa dá dosiahnuť vynikajúca kvalita života aj s obmedzenými zdrojmi. Jeho neformálny prístup k integrácii existujúceho nábytku a materiálov vytvára uvoľnenú a osviežujúcu atmosféru. Premyslené využitie prirodzeného svetla, farieb a detailov formuje živé a povzbudzujúce prostredie, ktoré oslavuje každodenný život a umožňuje jeho plné prežívanie.

Tento prístup nielenže posilňuje pocit pohody, ale aj podporuje udržateľnosť, pretože recyklácia existujúcich prvkov prispieva k zníženiu odpadu a spotreby nových materiálov. Celkovo projekt ukazuje, že aj s limitovanými prostriedkami sa dá vytvoriť priestor, ktorý nielenže vyzerá dobre, ale aj pozitívne ovplyvňuje kvalitu života jeho obyvateľov.

REKONŠTRUKCIA RODINNÉHO DOMU V ŠALI

benkobenkova

Jana Benková, Juraj Benko

foto Jakub Čaprnka

CENA VEREJNOSTI

V online hlasovaní skončilo 4 011 platných hlasov.

ROZPRÁVKOVÁ KAVIAREŇ – LITTLE AMELIE

Pavol Vojtek, Anna Veselková, Tomáš Miklas

foto Valentína Nídelová

Ďakujeme všetkým partnerom, návštevníkom a podporovateľom za to, že ste prišli. Vaše pozitívne ohlasy a konštruktívne kritiky nás pripravujú na ročník 2025.

Po pilotnom ročníku Intebold Festival 2023 to bude III. v poradí a VI. ročník Intebold Awards (víťazi roku 2023).

Špeciálne poďakovanie patrí Generálnemu partnerovi ITB Development.

Ďakujeme Hlavným partnerom JAP, IDONA, DUBLINO, PROFIROL a NOWY STYL.

S podporou od spoľahlivých partnerov CYMORKA, ŠTÚDIO SVETLA, SOLIDWAY, DIZAJNOVE, MP KOVANIA, MOOD, INPORTANTE, BOCONCEPT, REHAK, SMARTLIGHT, AV INTEGRA a BAYNACH bola udalosť príjemnejšia.

Poďakovanie patrí aj Martine Pagáčovej a Karin Rosíkovej za pomoc pri organizácii.

Lucii Seppovej, pedagógovi Adamovi Tóthovi a študentkám zo SŠ Tokajícka ďakujeme za celodennú starostlivosť počas festivalu.

Vidíme sa o rok vo vylepšenom formáte!

Zdieľaj obsah SAID a podporíš dobré veci. Ďakujeme