Kategórie
Aktivity Blog News

Úspechy SAID na Valnom zhromaždení ECIA v Luzerne

Valné zhromaždenie Európskej rady interiérových architektov (ECIA) je každoročnou udalosťou (Štokholm 2023 a Florencia 2022), kde sa stretávajú predstavitelia organizácií z celej Európy, aby diskutovali o aktuálnych výzvach a budúcnosti našej profesie.

Tento rok sme mali tú česť zúčastniť sa ho v jednom z najkrajších miest Švajčiarska – historickom Luzerne. Je to miesto, ktoré svojou atmosférou priam láka na diskusie a výmenu inšpiratívnych nápadov.

Luzerne, švajčiarske mesto, kde sa tento rok konalo Valné zhromaždenie ECIA.

Pre Slovenskú asociáciu interiérových dizajnérov (SAID) má toto podujatie špeciálny význam – minulý rok sme sa stali plnohodnotným členom ECIA, čo bol obrovský krok vpred pre našu organizáciu.

Tento rok nás na zhromaždení zastupovali Dáša Bírová a Kristína Navarro Baláž, ktoré aktívne prispievali k dianiu a rozhodovaniu.

Jednou z hlavných tém bola voľba nových členov predstavenstva ECIA. Zo šiestich kandidátov boli zvolení traja, medzi nimi aj náš člen Milan Illes.

Aj keď sa Milan nemohol osobne zúčastniť, podarilo sa mu presvedčiť kolegov prostredníctvom video prezentácie – čo je, uznajme, skvelý úspech. Pre SAID je jeho zvolenie do predstavenstva dôležitým míľnikom, ktorý otvára nové príležitosti na európskej scéne.

Nové zloženie Čelného predstavenstva ECIA, Milan na fotke absentuje

Ďalším kľúčovým bodom programu bolo hlasovanie o prijatí nových členov do ECIA. Poľská asociácia interiérových architektov (SAW) a Írska asociácia interiérových architektov (IAI) boli prijaté za plnoprávnych členov.

ECIA v súčasnosti zastupuje až 20 európskych krajín. Je to ďalší krok k tomu, aby sa naša profesia stala uznávanou a posilnenou na európskej úrovni.

Diskusie počas zhromaždenia sa točili okolo kľúčových otázok, ako je uznanie interiérových architektov v jednotlivých krajinách, výmena skúseností a možnosti spolupráce medzi organizáciami. Naše zástupkyne sa zapojili do okrúhlych stolov, kde sa preberali konkrétne kroky na ďalší rozvoj tejto profesie.

Počas oficiálnej časti programu sa riešili aj organizačné záležitosti ECIA, ako prijatie rozpočtu na rok 2025 a aktualizácia stanov. Zaujímavým bodom bola aj príprava na ocenenie ECIA Interior Award, ktoré má osloviť najlepšie interiérové projekty v Európe. Predstavila sa tiež nová webová stránka ECIA, ktorá by mala byť modernou platformou na prepojenie všetkých členských organizácií.

Stretnutie interiérových architektov a interiérových dizajnérov z viac ako 20 krajín.

Ako to už na takýchto podujatiach býva, veľká časť úspechu spočíva v neformálnych stretnutiach a networkingu. Luzerne s jeho úchvatnými výhľadmi na jazero a hory poskytol dokonalé miesto na rozhovory o budúcich spoluprácach a výmene skúseností. Niekedy práve tieto neformálne rozhovory prinášajú tie najlepšie nápady.

Účasť na Valnom zhromaždení ECIA bola pre SAID veľkým prínosom. Odnášame si nové kontakty, inšpirácie a hlavne cenné skúsenosti, ktoré nás posúvajú ďalej.

Zvolenie Milana Illesa do predstavenstva a prijatie nových členských krajín sú pre nás skvelou správou. Tešíme sa na to, čo prinesie budúcnosť a na ďalšiu spoluprácu s našimi európskymi kolegami.

Ak chceš byť aktívny/-a, vzdelávať sa a byť súčasťou európskych aktivít, napíš na info@said.sk.

Zdieľaj obsah SAID a podporíš dobré veci. Ďakujeme