Ach, to víno! Nápoj bohov, slnko v pohári, chemicko-biologický zázrak, tekutý polygraf, neodstrániteľný škvrnič, anti-ibuprofenikum. Na víno jestvuje mnoho superlatív. Bodaj by aj nie, veď kto by nemal rád pohár kvalitne prekvaseného hrozna. Každý si v ňom nájde to svoje.
Víno ako prví pili Číňania a Iránci niekedy pred osemtísíc rokmi. Celých tritisíc rokov trvalo, kým si z neho chlipli aj sicílski Donovia z južného Talianska. Ťahá sa s nami od doby kamennej, do ktorej sa dá dnes preniesť už po tretej fľaši. No nevyrába sa iba z hrozna, ale aj zo sliviek, čerešní, granátového jablka, ryže či bazy. Z tak šťavnatej histórie je veľká tragédia, že recept na výrobu vína z vody sa nezachoval.
Inšpirácii na tému víno je veľké množstvo, preto je náročné vybrať si dobrý príbeh pri riešení interiéru vínneho baru. Architekti z Compass ateliéru sa s touto výzvou popasovali priam giganticky. Už prvý pohľad zanecháva dobrý buket. Do kamenného interiéru priniesli svetlo vo fľašiach. Všetko pôsobí veľmi číro, voňavo, bez umelých kvasiniek a zbytočných siričitanov. Čin čin.
[Best_Wordpress_Gallery id=”234″ gal_title=”Compass architekti – interiér vinárne”]Kredit- Compass architekti | http://www.compassatelier.com | Miroslava Gašparová | Lucia Benetinová | http://www.luan-graphic.com
Foto- Dynameet | @dynameet_studio | https://www.dynameet.sk
Refs- http://www.vinobar.eu/